FAQ beroepsaansprakelijkheid
Zoek je meer informatie over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan ben je op deze pagina aan het goede adres! Hier vind je namelijk de veelgestelde vragen per onderwerp. Wil je direct online de verzekering afsluiten? Dat kan op de beroepsaansprakelijkheidspagina.
Wat is je vraag over beroepsaansprakelijkheid?
Algemene informatie
Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd als je zakelijk aansprakelijk wordt gesteld. 'Aansprakelijkheid' wil zeggen dat je de nadelige gevolgen van een zakelijke gebeurtenis moet dragen. Maar wat voor gebeurtenissen zijn dat? Je kunt bijvoorbeeld aansprakelijk gesteld worden als:
- Je jezelf vergist in een advies, analyse, berekening of meting.
- Je per ongeluk inbreuk maakt op auteursrecht, een handelsmerk of licentierechten.
- Je een fout maakt in je onderzoek, waardoor je opdrachtgever omzet verliest.
- Je data van je opdrachtgever verliest.
- Je werknemer ziek wordt, waardoor je een belangrijke projectdeadline niet haalt.
Aansprakelijkstelling kan iedereen overkomen. Mensen maken immers fouten, zelfs de meest ervaren professionals. Daarom is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering eigenlijk onmisbaar. Bovendien eisen opdrachtgevers steeds vaker dat je zo'n verzekering afsluit. Het kan je zelfs een streepje voor geven bij een pitch!
Voor wie is een polis voor beroepsaansprakelijkheid verstandig?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verstandig voor iedereen met een onderneming. Of je nu ZZP’er bent, of een groot bedrijf met personeel hebt.
Onze verzekeringen zijn specifiek afgestemd op jouw beroepsgroep. Zo krijg je een verzekering die perfect bij jouw onderneming en situatie past! We verzekeren ICT’ers, management consultants, reclame- en marketing professionals, uitgeverijen en omroepen, coaches en beveiligers. Valt je beroep niet in een van deze sectoren? Geen zorgen, we bieden ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering op maat voor een groot aantal andere beroepen.
Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor sommige beroepen. Bijvoorbeeld advocaten of accountants. Ook zijn er beroeps- en bedrijfsorganisaties die het verplichten. Vooral als zzp is de kans groot dat je zónder beroepsaansprakelijkheidsverzekering minder of geen opdrachten krijgt. Veel grote bedrijven, overheden en bureaus huren namelijk alleen freelancers in als zich hebben verzekerd.
Je hebt een de verzekering nodig als:
- de wetgeving dit verplicht;
- opdrachtgevers dit verplichten;
- de verzekering een voorwaarde is voor lidmaatschap van een branche- of beroepsvereniging;
- je als professional jouw vermogen wilt verzekeren tegen beroepsfouten;
- de algemene voorwaarden van je opdrachtgever je niet genoeg bescherming bieden.
In ons blog vind je meer informatie over verplichte verzekeringen.
Wat is het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert de financiële gevolgen van zakelijke vergissingen en fouten die je maakt in je werk. Bijvoorbeeld als je een verkeerd advies geeft of een deadline mist.
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert je voor materiële- en letselschade die je per ongeluk bij jouw opdrachtgever veroorzaakt. Bijvoorbeeld als:
- je de laptop van je opdrachtgever laat vallen
- jouw opdrachtgever over je oplaadkabel struikelt en zijn of haar pols breekt.
- je de kantoorsleutel van een opdrachtgever verliest, waardoor diegene alle sloten moet vervangen.
Kortom, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor fouten die je in je werk maakt. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is voor fouten die je op je werk maakt, en waardoor je persoonlijk bij iemand schade veroorzaakt.
In dit blog gaan we uitgebreid in op de verschillen.
Wil je juist meer weten over bedrijfsaansprakelijkheid? Lees dan deze FAQ!
Wat als ik al een particuliere aansprakelijkheidsverzekering heb?
Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt voor schade die je in privésituaties veroorzaakt. Maar meestal niet voor vergissingen die je begaat in je werk. Voor die situaties is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering de beste aanvulling.
Mijn beroep staat er niet tussen, kan ik een verzekering krijgen?
Geen zorgen. Als je beroep er niet tussen staat, betekent dat niet altijd dat we je niet kunnen verzekeren. Bel ons gratis op 020-7991888 (werkdagen van 08:30 - 18:00 uur) en dan kijken we wat we voor je kunnen doen!
Hoe lang is de verzekeringsperiode?
Normaal gesproken sluit je de beroepsaansprakelijkheidsverzekering af voor 12 maanden. Wil je de verzekering eerder opzeggen? Dan is dat geen probleem. Hij is dagelijks opzegbaar.
Wat is de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ZZP'ers?
Ben je ZZP'er en wil je de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan kun je online de gewenste dekking samenstellen en direct een verzekering afsluiten. Wil je uitgebreid advies? Dan verwijzen we je graag door naar onze adviseurs. Die kunnen je helpen om de juiste oplossing te vinden.
Wie is Hiscox?
We zijn een verzekeraar die als geen ander is gespecialiseerd in het verzekeren van zelfstandige ondernemers in de zakelijke dienstverlening. Je merkt dit aan onze snelle en altijd correcte claimafhandeling. We helpen je bovendien om na een zakelijk conflict weer met een schone lei te beginnen. Hier stellen we ons uitgebreid aan je voor.
Online afsluiten
Kan ik persoonlijk advies krijgen bij het online afsluiten van een verzekering?
Ja, zeker. Voor persoonlijk advies kun je contact opnemen met een adviseur. Diegene kan jou tijdens een (online) afspraak helpen bij het vinden van de juiste verzekering. Bijvoorbeeld als je de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers zoekt. We hebben altijd een adviseur in jouw buurt. Zoek hier bijvoorbeeld een adviseur in jouw regio. Heb je geen advies nodig, maar heb je wel vragen? Dan kun je ons bellen op 020-7991888. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 18:00 uur.
Waarom kan ik geen cyberdekking toevoegen bij het afsluiten?
Een combinatie van onze cyberverzekering (CyberClear by Hiscox) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is complex. Onder andere omdat de wereld van cybercrime en -veiligheid continu in beweging is. Daarom bieden wij deze combinatie op dit moment alleen aan via een adviseur. Diegene kan je goed adviseren, zodat je een dekking afsluit die écht goed bij jouw zakelijke situatie past. Vind een adviseur in je buurt.
Wat betekent ‘rechtsgebied’?
Met rechtsgebied bedoelen we het land waar je werkt en waar je verzekerd wilt zijn.
Moet ik al klant zijn bij Hiscox?
Nee, je kunt uiteraard ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je nog géén klant bij ons bent. Daarin onderscheiden we ons van veel andere beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars. Die stellen bijvoorbeeld verplicht dat je ook een zakelijke rekening bij diezelfde verzekeraar moet openen. Bij ons heb je dat nadeel niet.
Premie en betalen
Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
De kosten van onze verzekering zijn afhankelijk van jouw zakelijke situatie. Maar je kunt de premie direct online berekenen, geheel vrijblijvend. Kijk hier wat de beroepsaansprakelijkheidsverzekering kost.
Hoe berekenen jullie de premie van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Bij het berekenen van de premie houden we rekening met:
- je sector / beroep
- je jaaromzet
- het verzekerde bedrag per aanspraak of verzekeringsjaar
Benieuwd naar de premie? Je berekent deze vrijblijvend en binnen 1 minuut online.
Hoe betaal ik de premie?
Je betaalt jouw premie via automatische incasso. Je mag zelf kiezen of dat per jaar, per halfjaar, per kwartaal of per maand gaat. Zodra je de verzekering aanvraagt, geef je jouw voorkeur op.
Mijn omzet bleek hoger dan vermeld op het polisblad. Moet ik premie nabetalen?
Geen zorgen, je hoeft geen premie na te betalen. We berekenen de premie namelijk altijd per verzekeringsperiode. Als deze periode voorbij is, vragen we je opnieuw om je omzet op te geven. Dan kan het wel zijn dat je in de verzekeringsperiode daarna meer premie gaat betalen.
Polis
Hoe krijg ik de polisdocumenten opgestuurd?
We sturen je de polisdocumenten per e-mail toe. Ook kun je ze altijd terugzien in Mijn Hiscox, je persoonlijke Hiscox-omgeving.
Hoe wijzig ik mijn polis, zoals mijn rekeningnummer of adres?
Wil je de polis, het rekeningnummer of je adres wijzigen? Zo'n poliswijziging doe je door in te loggen op Mijn Hiscox. Klik daar op Polis wijzigen. Vervolgens kun je de wijzigingen doorvoeren en krijg je een nieuwe polis toegestuurd.
Je telefoonnummer, e-mailadres of wachtwoord kun je ook makkelijk zelf aanpassen in Mijn Hiscox. Als je deze gegevens wijzigt, houd je dezelfde polis.
Dekking
Wat dekt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een verkeerd advies, een vergissing of een fout tijdens je werk? Voor deze risico’s ben je met onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering gewoon goed gedekt.
Standaard verzekerd
- Contractbreuk
- Onzorgvuldigheid, bijvoorbeeld het verkeerd interpreteren van een briefing
- Schending van een geheimhoudings- of privacyplicht
- Inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht, zoals merkrecht of auteursrecht
- Inbreuk op licentierechten
- Beschuldiging van smaad, laster of plagiaat
- Claims tegen kopers of gebruikers van gecreëerde content
- Dekking voor activiteiten onderaannemers en zzp’ers
- Vergoeding van eigen honorarium
- Juridische bijstand, verdedigings- en andere proceskosten
- Mediation
Extra opties
- Dekking voor bedrijfsaansprakelijkheid
- Korting op premie met eigen risico
- Activiteiten vorig jaar meeverzekeren
- Uitloopdekking van 1 jaar bij beëindigen van de verzekering
- Het verzekerde bedrag per jaar verdubbelen
Mijn opdrachtgever legt inkoopvoorwaarden aan mij op. Zijn die gedekt?
Als je onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering aanvraagt, doe je dat op basis van je eigen leveringsvoorwaarden. Accepteer je de inkoopvoorwaarden van je opdrachtgever? Dan heeft dat mogelijk invloed op de dekking. Omdat elke situatie anders is, kun je in dat geval het beste even met ons bellen. We zijn bereikbaar op 020-7991888, op werkdagen van 8:30 tot 18:00 uur.
Wat is het inlooprisico?
Inlooprisico, ook wel vóórrisico genoemd, gaat over schade die je vóór de startdatum van de verzekering hebt veroorzaakt. Wordt jouw bedrijf aansprakelijk gesteld voor werk uit het verleden? Dan ben je daar bij de meeste verzekeraars niet voor gedekt. Maar bij ons kun je daar wél voor kiezen! In je aanvraag heb je namelijk de mogelijkheid om de activiteiten van afgelopen jaar mee te verzekeren. Alle dekkingen die je kiest, gelden dan ook voor die periode.
Stap je naar ons over en loopt je vorige verzekering tot aan de startdatum van je nieuwe verzekering bij ons? Dan is het inlooprisico gratis meeverzekerd en hoef je dit bij de aanvraag niet extra aan te klikken. De dekking die gold bij je oude verzekering, geldt dan ook voor die inloopperiode.
Wat is het uitlooprisico?
Wordt je bedrijf na de einddatum van je verzekering aansprakelijk gesteld voor een fout die je tijdens de verzekerde periode hebt gemaakt? Dan valt dat onder het uitlooprisico.
Bij onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering krijg je standaard 1 maand uitloopdekking. En sluit je de verzekering voor minimaal 1 jaar af? Dan heb je ook nog de optie om daar 1 jaar uitloopdekking aan toe te voegen. Hier betaal je dan wel extra premie voor, om precies te zijn 35% van de laatste jaarpremie. Je bent hiermee niet verzekerd voor schade die je tijdens de uitloopperiode zelf veroorzaakt.
Goed om te weten: als je overstapt naar een andere verzekeraar, heb je geen uitloopdekking. In dat geval is het handig om bij je nieuwe verzekeraar na te gaan of deze een inloopdekking biedt. Dat is namelijk niet overal zo.
Verzekering stopzetten
Mag ik een afgesloten verzekering annuleren (bedenktijd)?
Ja, je hebt een bedenktijd van 14 dagen, waarin je de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zonder reden weer mag annuleren. Stuur ons een e-mail via [email protected] waarin je vermeldt dat je de verzekering wilt annuleren. Dan nemen wij contact met je op om de laatste zaken te regelen. Is de bedenktijd al voorbij, maar wil je tóch de verzekering opzeggen? Ook dan is dat geen probleem. Onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dagelijks opzegbaar.
Hoe kan ik mijn verzekering opzeggen?
Je kunt onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering dagelijks opzeggen. Stuur ons een e-mail via [email protected] waarin je vermeldt dat je de verzekering wilt opzeggen. Dan nemen wij contact met je op om de laatste zaken te regelen.
Meer informatie over onze beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen? - Bel ons op: 020-7991888.
(werkdagen 08.30 - 18.00 uur)
- Stuur ons een WhatsApp.
- Plan vrijblijvend een belafspraak in onze online agenda.
Hoe werkt het?
1.
Bereken je premie
Je berekent de premie binnen 1 minuut online, geheel vrijblijvend. Is die aantrekkelijk? Dan kun je door met de aanvraag.
2.
Sluit de verzekering af
Je kunt de verzekering na het berekenen van de premie direct online afsluiten. Dat is binnen 5 minuten gemakkelijk geregeld.
3.
Je bent verzekerd
Na het afsluiten van de verzekering bent je direct verzekerd. Je ontvangt bovendien een bevestiging van ons per e-mail.
Je ziet meteen wat het kost. Afsluiten gaat snel en eenvoudig.
Onze zakelijke verzekeringen
Cybercrime en datarisico's
Verzeker je bedrijf tegen de gevolgen van cybercriminaliteit en datarisico's met de CyberClear by Hiscox-verzekering. Wij dekken onder meer de gevolgen van hacking, systeeminbraak, verloren data, gegevensdiefstal en andere vormen van cybercrime.
Voor schade aan derden
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd als je materiële schade of letselschade toebrengt aan derden. Bij Hiscox kun je deze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering eenvoudig afsluiten. Bijvoorbeeld als aanvullende dekking bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Voor beroepsfouten
Een schadeclaim kan al snel in de papieren lopen. In het ergste geval betekent het zelfs het einde van je bedrijf. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij Hiscox verzeker je de wettelijke aansprakelijkheid die voortvloeit uit je bedrijfsactiviteiten.