Je familiegeschiedenis op straat door een informatielek
Als genealoog voer je een beroep uit waar veel gevoelige en persoonlijke informatie bij te pas komt. Een datalek, door hack of diefstal van een computer, is dan ook een groot risico voor jouw bedrijf. Onze verzekerde overkwam dit helaas, met een claim voor persoonlijk leed en reputatieschade als gevolg.
Familiegeschiedenissen kunnen gecompliceerde materie zijn. Niet alleen vanwege mogelijke familieruzies of vetes, maar ook omdat bepaalde stukken geschiedenis maatschappelijk lastig te verklaren zijn of zeer gevoelig liggen. Dat maakt het vak van genealogie soms precair. Wat kan wel, en wat niet naar buiten worden gebracht? Wil een klant weten wat een overgrootvader heeft gedaan tijdens een oorlog? Wat doe je als je erachter komt dat een oma een buitenechtelijk kind heeft voortgebracht? Daarnaast is er genetische informatie, ingediend via DNA-testkits, waarbij DNA-sequenties worden vastgelegd en vergeleken en waarvan de informatie extreem persoonlijk is. Genealogie is daardoor een beroep waarbij veel, mogelijk gevoelige, informatie wordt betrokken.
Werken met gevoelige data
Je klant heeft eerder een genetische DNA-test laten doen, die ze had gekregen voor haar verjaardag. Het maakte haar nieuwsgierig naar haar familiegeschiedenis en afkomst, waarop ze jou heeft gecontacteerd. Als genealoge is het jouw beroep om stamboomonderzoek uit te voeren. Je begint met de genetische informatie die uit het DNA-onderzoek voortgekomen zijn, waaronder etniciteit en bekende familieconnecties. Deze gegevens geven de basis voor jouw professionele onderzoek in databases, boeken, oude gemeentearchieven en meer. Zo probeer jij de familielijnen van je klant terug te traceren en zo veel mogelijk te ontdekken over eerdere generaties voorouders. De resultaten laten connecties zien die bekend zijn, maar ook relaties die jouw klant nog niet kende. Daarnaast ontdek je details over eerdere generaties die gevoelig liggen en waar je klant rustig over na wil denken voordat ze deze resultaten deelt met haar ouders of grootouders. Hieronder valt mogelijk onbekend oorlogsverleden van een oudtante, en een verre neef.
Datalekken door gestolen IT
Je zag je voor deze opdracht genoodzaakt om naar een archief in Parijs te gaan. Op de terugweg in de trein heb je nog enige tijd zitten werken, en verder wat naar buiten zitten kijken. Het is laat, en donker. Lichtjes, steden, auto’s flitsen voorbij het raam en je voelt je ogen zwaarder worden. Het is geen probleem om even in slaap te vallen, je moet op de eindhalte zijn.
Maar op die halte slaat de schrik je om het hart. Als je opstaat zie je het direct, je tas ligt niet meer in het rek boven je. Of iets verderop. Hij is niet verplaatst, maar gestolen. Je laptop, je externe harde schijf, portemonnee, alles is weg behalve de telefoon die je in je zak hebt zitten. Dit is niet alleen een financiële klap omdat je je spullen moet vervangen en kaarten moet blokkeren, het is ook een risico omdat de informatie van jouw klanten op je laptop staat waaronder veel informatie over de oudtante en verre neef van je huidige opdrachtgever. Je informeert haar dan ook direct, en even lijkt het met een sisser af te lopen. Tot na een aantal weken je klant een mail krijgt. Een lokale krant wil een interview over dit oorlogsverleden, en over het genealogisch onderzoek dat jouw klant heeft laten doen. Ze weten alle details en je opdrachtgever is hier niet blij mee, zeker niet als het artikel ongeacht haar reactie wordt geplaatst en online grootschalig wordt gedeeld. Hierop stelt je klant jouw verantwoordelijk voor de opgelopen reputatieschade en het gedane leed voor haar en haar familie, het datalek is immers ontstaan door jouw verloren computer.
Encryptie en toegang op afstand
Als genealoog ben je vaak intensief aan het werk met gevoelige informatie. Het is jouw beroepsmatige verplichting deze discreet te behandelen, zeker als de klant niet wil dat deze informatie algemeen bekend wordt. Maar door de toename van malware, spyware en virussen ben je ook gevoeliger dan vroeger voor datalekken en hacks. In 2023 werd één op de vijf bedrijven het slachtoffer van ransomware, waarbij computers werden vergrendeld en data werd gegijzeld. Velen zagen hun gegevens ondanks betaling alsnog op straat eindigen. De diefstal beschreven in het bovenstaande scenario is een extra risico. Daarom raden wij altijd aan al je digitale apparaten van goede wachtwoorden te voorzien (Schrijf een sterk en veilig wachtwoord | Hiscox) om het dieven moeilijker te maken je gegevens te bemachtigen. En als extra maatregel kun je je laptops voorzien van software waarmee je het apparaat niet alleen kan traceren maar waarbij je in het ergste geval op afstand de harde schijf kan wissen.
En natuurlijk zijn er altijd risico’s in elk vakgebied. Een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering, en een aanvullende cyberverzekering, zorgen ervoor dat jij beter beschermd bent tegen de risico’s van toenemende cyber-dreigingen en andere professionele risico’s. Bekijk nu direct de mogelijkheden van de zakelijke verzekeringen van Hiscox en voorkom grote financiële risico’s. Laat ons je helpen om met jouw passie bezig te zijn.