Waarmee kunnen we je helpen?

DBA - Hoeveel opdrachtgevers heb je nodig als zzp'er?


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Hiscox
Net gestart als zzp’er? Dan ben je waarschijnlijk druk bezig met het opbouwen van je netwerk. Allemaal met het doel om opdrachtgevers te werven. Maar, hoeveel opdrachtgevers heb je eigenlijk nodig als zzp’er? En hangen daar richtlijnen aan? In dit blog lees je er meer over.
Opdracht akkoord

Is er een minimum aantal opdrachtgevers?

Om door de Belastingdienst, en de inkomstenbelasting, als ondernemer te worden erkend, is het belangrijk dat je aan diverse eisen voldoet. Zo moet je over voldoende kapitaal beschikken om een onderneming te draaien en genoeg tijd in je bedrijf steken. Tot 2016 moest je als zzp’er ook minimaal 3 verschillende opdrachtgevers hebben, maar dat hoeft nu niet meer. Onder bepaalde voorwaarden mag je als zzp’er voor 1 opdrachtgever werken. Maar naar verwachting gaat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 strenger controleren op de naleving van de regels (de Wet DBA). Wat betekent dit?

Mag je als zzp’er voor 1 opdrachtgever werken?

Ja, dus! Als zzp'er mag je voor 1 opdrachtgever werken, maar alleen als je voldoet aan de voorwaarden, dus aan de Wet DBA. Er mag bijvoorbeeld geen sprake zijn van een situatie waarbij de opdrachtgever te veel controle over je heeft. Zo'n controle noemen we een gezagsverhouding. Als er wel sprake is van een gezagsverhouding, kan dit betekenen dat je door de Belastingdienst als schijnzelfstandige wordt gezien. Ook wel verkapte loondienst genoemd.

Schijnzelfstandigheid is streng verboden en kan grote gevolgen hebben voor je onderneming. Je voorkomt dit meestal door in hetzelfde kalenderjaar ook andere opdrachtgevers te hebben, waarbij ook geen sprake is van een gezagsverhouding. Maar dit is geen garantie. Gebruik dus voor de zekerheid de checklist van de Belastingdienst. Lees ook deze toelichting, eveneensvan de Belastingdienst.

De voordelen van meerdere opdrachtgevers werven

Wanneer je één goede klant binnenhaalt, voelt het al snel alsof je niets anders meer nodig hebt. En in veel gevallen, met goede afspraken, zit dit ook goed. Toch zijn er diverse redenen om wél meerdere opdrachtgevers te werven.

  1. Voor afwisseling en zekerheid
    Stel je voor dat je als zzp'er één grote klus hebt waar je al je tijd aan besteedt, bijvoorbeeld omdat je ergens interim aan de slag bent. Het zijn vaak waardevolle opdrachten waarmee je veel kunt verdienen. Maar wat als die klus eindigt? Dan stoppen ook je inkomsten. Door met meerdere opdrachtgevers samen te werken, houd je de variatie in je werk én zorg je voor meer zekerheid. Als er dan iets misgaat bij één opdracht, heb je altijd nog andere projecten.
  2. Om flexibel te blijven en jezelf te laten zien
    Met meerdere opdrachtgevers laat je zien dat je flexibel bent en open staat voor nieuwe uitdagingen. Dat is niet alleen handig, maar het toont ook aan dat je echt zelfstandig bent en niet afhankelijk van één enkele partij. Zo voorkom je de indruk van schijnzelfstandigheid.

Het belang van een goed netwerk

Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, meerdere opdrachtgevers vinden. En het hangt ook sterk af van je branche, voorkeuren en zelfs de fase van je carrière. Maar veel zzp’ers geven aan dat hun eigen netwerk de grootste bron van opdrachten is. Ook al ben je soms eigenlijk concurrenten van elkaar.

Want misschien kent iemand uit je netwerk wel een opdrachtgever die nog op zoek is naar een zzp’er voor een project. Of misschien heb jij zelf geen tijd om iets op te pakken, maar wil je je klant wel tevreden houden door iemand anders aan te haken. Dit proces van geven, nemen en gunnen kan erg belangrijk zijn voor je succes als zzp’er. 

Meer tips voor startende zzp’ers

Je weet nu hoeveel opdrachtgevers je nodig hebt als zzp’er. Maar je hebt vast nog meer vragen over het starten van je onderneming. In onze gratis whitepaper ‘10 tips voor beginnende zzp’ers’ vind je alle praktische tips (van ervaren zzp’ers) die je nodig hebt:

  • Zet je eenmanszaak sterk in de markt
  • Creëer een gezonde financiële situatie
  • Denk als zzp'er ook aan je beroepsaansprakelijkheid
  • Sluit verzekeringen af die voor jou belangrijk zijn

Download de whitepaper! Plan vrijblijvend een belafspraak in

 

Aan dit blog kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Terug naar het overzicht

Zzp-beroepsaansprakelijkheid verzekeren?

Regel het binnen 5 minuten!