Een insluiper op kantoor
Wanneer we denken aan insluiper denken we aan een inbreker die met geweld binnenkomt. Maar net zo vaak valt een deur net niet achter iemand dicht, en loopt iemand met gemak naar binnen. Of lopen ze de hele tijd net ver genoeg achter je zodat het je niet opvalt, totdat de deur bijna dicht is en ze ineens een sprintje trekken. Zo komt iemand gemakkelijk een kantoorvloer op.
Risico’s bij vreemden op kantoor
Wanneer een vreemde zich op je werkvloer begeeft heeft dat twee mogelijke risico’s. Het eerste risico is dat er sprake is van een dief die spullen wil stelen. In 2021 overkwam een grote IT leverancier in Nederland een soortgelijk scenario. Ongemerkt liep er iemand achter een werknemer aan naar binnen, een paar minuten later was er een laptop van een bureau verdwenen. Een uiteindelijke koper startte de laptop, die zo goed als nieuw oogde maar niet in een originele doos werd geleverd, maanden later op en kreeg direct een melding. De laptop was gestolen, en geblokkeerd.
Een diefstal als hierboven beschreven gebeurt makkelijker en vaker dan bekend is. De meesten denken dat hun spullen op kantoor, achter dichte deuren en met veel mensen om hen heen, veilig zijn. Toch zitten dergelijke scenario’s en ongelukken in een klein hoekje. Niet alleen is dit vervelend omdat je persoonlijke bezittingen gestolen zijn, als het gaat om digitale apparaten is er mogelijk ook sprake van datalekken of het risico op identiteitsfraude. Naast de financiële schade of mogelijke aansprakelijkheid.
Het tweede risico is een poging tot hacken. De insluiper laat bijvoorbeeld ongemerkt een USB-stick ergens achter, op een bureau bijvoorbeeld, die iemand daarna even snel wil gebruiken. Erop staat ransomware of een virus waarmee de insluiper toegang krijgt tot jouw systeem. Of de vreemde probeert zoveel mogelijk informatie te achterhalen door vragen te stellen, of achter een computer te zitten die niet was uitgelogd.
Maar hoe voorkom je een insluiper in je bedrijf, op klaarlichte dag?
Train je mensen
Jouw mensen zijn je eigen, fysieke firewall. Door hen te trainen en op te leiden zorg je ervoor dat men bekend is met de risico’s. Een aantal snelle punten zijn onder andere:
- Laat onbekenden bijvoorbeeld nooit alleen de vloer op lopen, en altijd wachten in een algemene ruimte.
- Zorg dat deuren goed worden dichtgetrokken en laat werknemers even omkijken om te zien of er geen vreemden mee naar binnenlopen door de schuifdeuren. Dit geldt vooral bij gedeelde kantoorpanden.
- Markeer USB-sticks en andere attributen van het bedrijf zodat alleen geautoriseerde digitale apparaten worden gebruikt op kantoor.
- Zorg dat werknemers altijd hun computer vergrendelen als ze van het scherm weglopen.
Wil je meer weten? Bij Hiscox helpen we je graag jouw bedrijf zo veilig mogelijk te houden. In ons kenniscentrum vindt je meerdere artikelen om jou te helpen dergelijke situaties te voorkomen. Wil je een andere trainingsmodule? Misschien is onze Cyber Clear Academy de uitkomst voor jou. Neem direct contact met ons op, en wij denken met je mee. En die insluiper in de introductie van dit artikel? Die hebben wij vriendelijk naar een hulppunt buiten ons kantoor geholpen voor hij verder kon lopen.