Waarmee kunnen we je helpen?

5 tips voor een sterk en veilig wachtwoord


Hiscox banner shape mask mobile Hiscox banner shape
Hiscox
Wist u dat een wachtwoord van 11 tekens binnen één seconde te raden is door hackers? Wij helpen u met uw accounts beter te beschermen met deze 5 tips voor een beter wachtwoord. Ze beveiligt u uw data beter tegen digitale inbraak.
Cyberverzekering

Het is maandagochtend. U zet uw kop koffie op uw bureau en start uw computer op. In een halve seconde typt u uw wachtwoord in, maar in plaats van dat u inlogt krijgt u een ander scherm. De melding: het is tijd om uw wachtwoord te veranderen.

Om digitale inbraken te voorkomen, veranderen werknemers steeds vaker hun wachtwoorden. Maar experts raden dit ook sterk aan voor privégebruik. Van wachtwoord wisselen is namelijk één van de snelste manieren om uw data en digitale identiteit beter te beschermen. Met deze 5 tips maakt u alleen nog maar ijzersterke wachtwoorden. 

Uw wachtwoord bepaalt de snelheid

Het kraken van een wachtwoord is door moderne technologie makkelijker dan ooit. Krachtige computers met geautomatiseerde bots en kunstmatige intelligentie doen in enkele minuten honderden pogingen om een wachtwoord te raden. De wereldwijde antivirusleverancier Norton toonde aan dat een zwak wachtwoord, dat alleen bestaat uit 11 kleine letters en nummers, met deze brute force-methode al in 1 dag te kraken. 

In 2022 registreerde Norton wereldwijd 24 miljard digitale inbraken door gekraakte wachtwoorden; een groei van 65% sinds 2020. Ruim 80% van de gehackte computers hadden een wachtwoord dat een seconde werd achterhaald. Maar hoe maakt u dan een wachtwoord dat sterk genoeg is om een digitale aanval af te slaan?

Zo maakt u in 5 stappen een sterk wachtwoord

  1. Maak uw wachtwoord minstens 15 tekens lang, en gebruik een mix van hoofd- en kleine letters, tekens en cijfers.
  2. Gebruik in geen geval de top 10 meest gebruikte (wacht)woorden. Hieronder vallen de woorden ‘huis’, ‘wachtwoord’, ‘qwerty’, uw eigen naam of opeenvolgende nummers.
  3. Combineer twee of meer woorden die u zelf anders nooit samen gebruikt. Een voorbeeld: ‘standbeeld’ en ‘drop’. 
  4. Maak expres een spelfout in het woord dat u als wachtwoord gebruikt. 
  5. Gebruik geen vervangingen die logisch lijken. Denk hierbij aan het woord ‘deurbel’ veranderen naar ‘D3urB3!’. Bots hebben dit soort veranderingen inmiddels snel door.

Om uw online veiligheid nog verder te versterken, kunt u ook Multi Factor Authenticatie (MFA) gebruiken. Hierbij bevestigt u uw identiteit na het invoeren van uw wachtwoord, meestal via uw telefoon. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om bij uw gegevens te komen.

Hoe wordt een wachtwoord gehackt?

Hackers kunnen op meerdere manieren achter uw wachtwoorden komen. Maar de meest gebruikte methodes op dit moment zijn nog altijd de volgende:

  • Phishing: hierbij wordt er in uw computer ingebroken via misleidende links die vaak per e-mail worden verspreid. Door kunstmatige intelligentie zijn phishing e-mails steeds moeilijker van echt te onderscheiden.
  • Brute force: dit is de meest gebruikelijke inbraaktechniek. Brute force wordt uitgevoerd door geautomatiseerde bots, die elke mogelijke cijfer-, letter- en symboolcombinatie proberen tot uw wachtwoord is geraden.
  • Woordenboek: een woordenboekaanval lijkt op een brute force aanval, maar dan met woorden. Dit programma focust zich op alle woorden(combinaties) waar uw wachtwoord uit kan bestaan. 
  • Social engineering: iemand kijkt ongemerkt over uw schouder mee en ziet welke toetsen u intypt, of leest mee als u uw wachtwoord niet afschermt.

Bescherm uzelf nóg beter met een cyberverzekering

In onze snel veranderende digitale wereld zijn er altijd risico's, maar met de cyberverzekering van Hiscox kunt u die elke dag verminderen. Onze cybercrime-dekking beschermt u tegen de financiële gevolgen van digitale aanvallen zoals ransomware. Maar wij helpen u ook met de kosten van mogelijk forensisch onderzoek en de communicatiekosten naar externe klanten en ICT-dienstverleners. Lees meer over de Hiscox Cyberverzekering om te zien wat wij precies voor u kunnen betekenen, of neem direct contact op met onze experts. 

Wilt u meer leren over de ontwikkelingen van cyberveiligheid? Lees het Cyber Readiness Report 2023